A 2003-as születésű Kling Réka Hőgyészen él. Általános iskolás korában eredetileg a grundbirkózást javasolták számára, de ahogy ő fogalmaz: az nem jött igazán össze. Ötödikes korában próbálkozott meg a súlylökéssel, akkori testnevelő tanára, Balaskó László javaslatára. Rövid időn belül Réka már első megyei versenyén vett részt Szekszárdon, amit meg is nyert. Azóta beleszeretett a súlylökésbe, ez a fő száma, mellette diszkoszozni is szokott.

     – A bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban évtizedek óta nagy hagyománya van az atlétikának, az itt működő Atlétikai Club Bonyhád sportolója vagy. A magas szintű sportolási lehetőség miatt jöttél ebbe a középiskolába?

     – Részben igen, illetve sok jót hallottam magáról a gimiről is unokatestvéreimtől, akik már itt tanultak, mikor középiskolát kellett választanom. Az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkeztem, ami kifejezetten a vidékről érkező diákoknak szóló 5 éves képzés, kötelező kollégiumi bentlakással. Most 2021 februárja van, és egy év múlva már érettségizni fogok.

     – Ebben a hónapban országos versenyen sikerült teljesítened az EB-szintet súlylökésben. Hogy alakultak az eredményeid sportolói pályafutásod során?

     – Újonc korosztályban kezdtem, a 2 kilós súlygolyóval 7,56 métert tudtam. Szép fokozatosan fejlődtem, hetedikes koromban leigazoltak Tamásiba. Ott Lacza Bandi bácsi lett az edzőm, akivel keményebb munkába kezdtünk, indultak az erőnléti kondis edzések is, és felgyorsult a fejlődésem. Iskolaidőben heti háromszor, nyári szünetben heti ötször mentem át edzésre. Tamásiban próbáltam ki először a diszkosz- meg a kalapácsvetést, de az utóbbi valahogy nem akart összejönni, na meg a gerelyhajítás sem igazán. Serdülőkoromban – ha emlékeim nem csalnak – az országos serdülőbajnokságon a súlylökést és a diszkoszvetést is megnyertem. Aztán ifistaként első évben nagyrészt második helyezéseket hoztam el az országosról, másodéves ifiként viszont súlylökésben első lettem, diszkoszban meg második. Most vagyok elsőéves junior. Február elején 13,88 métert löktem, ezzel teljesítettem a 13,75-ös EB-szintet. A VB-szint 14,60, már az is 1 méteren belül van – sorolja Réka az eredményeit.

     – Milyen célt tűztél ki magad elé?

     – Mindenkinek, aki komolyan veszi a sportot, a gondolataiban azért benne van az olimpia, ha jelenleg távolinak tűnik is… – mondja elmerengve. – De idén mindenképp szeretném, hogy kivigyenek az EB-re és tudjak versenyezni Tallinban, Észtországban. Tavaly részese lehettem volna az U18-as Európa Bajnokságnak is, de az sajnos elmaradt a világjárvány miatt. Komolyan foglalkoztat a gondolat, hogy ha meglökném még a VB-szintet is és kivinnének… na az tényleg jó lenne.

     – Milyen a mezőny a korosztályodban, van nagy riválisod?

     – Súlylökésben a szegedi Losonczi Blanka a nagy riválisom, mikor új korosztályba lépek, elsőévesként mindig csak az ezüstöt tudtam eddig elhozni mögötte. Diszkoszvetésben általában Kövér Fanni a nagy vetélytársam, de vele idén már nem egy korosztályban versenyzem. Abszolút szinten pedig mindenki más rivális az idősebbek közül.

     – Van sportolói példaképed?

     – A magyarok közül Márton Anita, a nemzetközi porondról pedig Danniel Thomas-Dodd jamaikai súlylökő. Jelen pillanatban ő forog, én meg visszaváltottam csúszásra, de ő az akit követnék. Diszkoszban meg a horvát Sandra Perković.

     – Mit tartasz a legnagyobb sportolói erényednek?

     – Gyakran kérdezik tőlem, hogy hogy csinálom, mert a sport mellett az osztály legjobb tanulója is vagyok. Én se tudom a pontos választ, de valószínűleg a kitartásom és az eltökéltségem visz előre.

     – Minden nap edzel?

     – Igen, bár most még a téli szezonnal elég szabdalt a program: szombaton verseny van, hétfőn edzünk, kedden átmozgatunk, szerdán verseny van, csütörtökön futás lenne meg versenybíráskodom, pénteken átmozgatok, szombaton megint verseny. Az edzőm, Scheidler Géza bácsi azt mondja, az ősz hajszálai nagy részét én okoztam – mondja nevetve Réka. – Amúgy jól megvagyunk, jó edzőnek tartom, és nagyon jól tudunk együtt dolgozni.

     – Milyen a bonyhádi csapat, az edzések hangulata?

     – Maga a társaság, az emberek kötnek ide leginkább. Nagyon jó hangulatúak az edzések, főleg mikor az erős mag itt van. Nem a szívem csücske sem a kondi, sem a futás, sem a szökdelés, de a társaság vonz edzésről edzésre. Lassan én vagyok a rangidős, már én húzhatom a többieket. A vírushelyzet miatt sajnos másfél hónap kiesett nekem az edzésekből, mert nem tudtam bejárni Hőgyészről. Egy hónapja azonban visszaköltöztem a kollégiumba, így most már tudok rendesen edzeni. Borzalmas volt az a másfél hónap, nem tudtam otthon normálisan edzeni, és a többiek is nagyon hiányoztak.

     – A családotokban más is sportolt?

     – Apa kézilabdázott nagyon sokáig, plusz német táncolt, anya magyar és német táncolt is. Jómagam is jártam táncolni, Hőgyészen 4 évig, utána Zombán szintén 4 évig magyart táncoltam. Aztán kicsit sok lett a heti 5 edzés mellett péntek este még 2 órán át a tánc, így abbahagytam, de nagyon hiányzik.

     – Belefér valamilyen hobbi még a kevés szabadidődbe?

     – A zenehallgatás, filmnézés, olvasás. Misztikus könyveket szeretek olvasni, fantasy, science fiction. A történelmi fikciós történetek is vonzanak, bár azokba még nem kezdtem bele. Nagyon sokat olvasok a neten angolul, sokszor angolul gondolkozom meg álmodom is. Az angol középfokú B2 vizsgám már megvan, most az előrehozott emeltszintű érettségire készülök angolból, és a felsőfokú C1 vizsgát is szeretném letenni még idén. Sőt, a C2 anyanyelvi szintű nyelvvizsgát is kitűztem magam elé.

     – Milyen továbbtanulási terveid vannak, ahol az atlétikát is tudnád folytatni?

     – Szegedre mennék jogot tanulni. Azt mondják, aki jogra megy, szeressen magolni. Őszintén szólva egyáltalán nem szeretek magolni, sőt tanulni se igazán, de szerencsére jól fog az agyam, és ha órán figyelek, már megjegyzem a lényeget. Szegeden Eperjesi Laci bácsiéknál edzhetnék. Az edzőtáborokban ő és a fia is edzenek, így már jól ismerjük egymást.

     – Van saját súlygolyód, diszkoszod?

     – Saját súlygolyóm van. Az egyesületi diszkoszok közül egy nagyon bevált nekem a versenyeken, azt azóta csak én használom. Bár nagyon karcos már szegény, jó lenne egy új versenydiszkosz.

     Hajrá Réka, drukkolunk Neked! Kívánjuk, hogy érd el a sportolói céljaidat, és juss el a kitűzött világversenyekre!

(2021. február 11. – Kirchné Máté Réka)

20210215b MR1D0533