Bemutatkozás

Bonyhád város Tolna megyében, a Mecsek hegység keleti kapujánál helyezkedik el, Szekszárd és Pécs között a 6-os számú főúton haladva. A kb. 14000 lakosú kisváros elsősorban a cipőgyártásról és zománcedény készítésről vált ismertté az elmúlt évtizedekben.

Mára sajnos mindkét terület jelentős leépítésen ment keresztül. A mezőgazdaság területén meghatározó a településen a szarvasmarhatenyésztés.

A város igazi ereje központi elhelyezkedésének köszönhető és ennek következtében vívta ki magának a „Völgység fővárosa” elnevezést, hiszen számos környező kisebb település kapcsolódik hozzá.

2015 IMG_9954

A város többek között büszke a több, mint 200 éves múltra visszatekintő gimnáziumára, mely a szellemi képzés magas szintjére törekvő intézményként vált ismertté országszerte. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban a test, lélek és szellem fejlesztésének harmóniája lett a legfontosabb küldetés. Nem véletlen, hogy a sportnak, és azon belül is az atlétikának igen nagy a támogatottsága és elfogadottsága. Az iskola a 2000-es évek első évtizedében jelentős fejlesztéseket végzett, hogy a tárgyi környezet és a sportpályák a kor igényeinek megfeleljenek. 2003-ban készült el az 1000 nm-es műanyag borítású kézilabdapálya, rúdugró- és távolugró hellyel kiegészítve.

2006 avat

2006-ban átadásra került a 3 sávos, 200 m-es polytan borítású futókör, 120 m-es 4 sávos célegyenessel, és külön magasugró hellyel. A cipőipar hanyatlását követően az iskola telekhatárán épített 2000 nm-es üzemcsarnok eladásra került, és mivel ipari célú hasznosítására nem jelentkezett érdeklődő, az iskola megvette az épületet, mely belmagassága miatt (5 m) elsősorban atlétikai felkészülésre nyújt kiváló lehetőséget.

A 2010. április 26-án átadott atlétikai csarnok jelentősen hozzájárul hazánk szűkös fedett atlétikai létesítményeinek bővítéséhez.

2010 IMG_7497

2016-ban szabadtéri ugrócentrummal bővültek a sportolási lehetőségek, mely 4 távolugró, hármasugró, 2 magasugró és rúdugró helyet biztosít. Az ugrócentrum a nagy múltú edző, testnevelő, a korábbi szövetségi elnök, Schulek Ágoston nevét viseli.

2016 IMG_3445

Az iskola tárgyi feltételei, hagyományai, az igényesen kialakított 300 fős kollégium, a pihenőpark lehetővé teszi a városi sportéleten túl regionális, országos sportversenyek, események, edzőtáborok megvalósítását.

Az iskola tantestületi támogatásával így jött létre a bonyhádi Atlétikai Centrum. Az iskolán belül működő létesítmény kettős feladatot kíván ellátni: Személyi és tárgyi feltételeivel segíteni kívánja azon atléták felkészülését – akár nemzetközi szintre -, akik emellett egyetemi továbbtanulásban is gondolkodnak. Másrészt edzőtáborok, versenyek, szakmai találkozók szervezésével igyekszik elősegíteni a sport és azon belül is az atlétika lehetőségeit. Regionális együttműködés keretében Somogy, Tolna és Baranya megye egyesületei már megkezdték a közös munkát. Természetesen minden sportolni vágyó személy illetve sportegyesület felé nyitott kapukkal állunk a jövőben.