Szeptemberben a Wizz Air Budapest Félmaraton versenyének 10 km-es távján egyéni csúcsot futott, mellyel az 1058 induló között abszolút 7. és korosztályos 2. helyen ért célba. Akkor azt nyilatkozta, hogy a következő fókuszált versenye az októberi Spar Maraton lesz, ahol reményei szerint 2 óra 50 perc körüli időeredményért küzdhet. Immár ezt a próbát is teljesítette. Hogy milyen eredménnyel, erről beszéljen ő maga: Nagy Viktor, az Atlétikai Club Bonyhád sportolója.

20221015b

– Tanulni jöttem erre a távra és következtetéseket levonni, hogy a következő ilyen hosszabb távú megmérettetésem jobban sikerüljön. Összességében kevés heti kilométerszámmal (80-90 km) a lábamban álltam oda ehhez a maratonhoz. Több sikeres futó/futóedző mondja, hogy szükségesek a 130-140 kilométeres hetek is, hogy biztonságosabban elbírja a szervezet a tervezett tempót… Az elején könnyűek voltak a lábaim, sikerült is becserkésznem néhány kilométer elteltével azt a bolyt, ahol a magyar kiválóság Erdélyi Zsófi is futott. Ez plusz motivációt adott.

Félmaratonig abszolút nem volt gond, 1:22:44-es részidőm volt, ami még bőven azt mutatta, hogy reális célkitűzés a 2:50-es maraton. Azonban 23-25 kilométer körül jött a bal térdemben egy szúró fájdalom, amivel már pár hete egyszer nyüglődtem. Úgy éreztem, ezzel még teljesíthető a maraton, maximum a regenerációs idő lesz hosszabb…

Nagyobb problémát jelentettek a frissítések, ami számomra mindig gondot jelent. Vittem magammal géleket, sótablettát, energiashot-ot, de a gyomrom képtelen érdemben bevenni ezeket és lassulásra késztet, ebben még sokat kell fejlődnöm.

Bölcs dolog lett volna 25-30 km között kiállni inkább, hiszen tudtam, hogy innentől zuhanórepülés lesz a tempó tekintetében. Aztán végül úgy voltam vele, hogy ha teljesen kikönnyítve is, de teljesítem a távot. Ez 3:16:45-tel sikerült.

A maratoni távot most egy darabig pihenőpályára teszem. Sokkal több tényező befolyásolja a maratoni időeredményt, mint egy 10 km-nél vagy egy félmaratonnál. Most teljes erőbedobással fókuszálok a novemberi siófoki félmaratonra, ahol tavaly sikerült 79:46-ot futnom, és igyekszem ebből az időeredményből idén csiszolni.

Kedves Viktor! Büszkék vagyunk Rád, hogy nem adtad fel, és hogy mindig vannak új céljaid, melyekért keményen dolgozol tovább.

Hajrá Viktor, hajrá bonyhádi atlétika!