Egy különleges név is olvasható versenyzőink listáján: Dejonghe Yarne Simone Anemi 2006-ban született, méghozzá Belgiumban. Négy éve költözött a család Magyarországra, és ha néha egy-egy szó jelentésénél el is akad Yarne, tökéletesen meg tudja értetni magát.

    Belgiumban az éves átlaghőmérséklet alacsonyabb, mint hazánkban. A csapadék nagyon sok, az év bármely napján lehet számítani esőre. Télen nincs túl hideg, de a nyarak hűvösebbek, az erős napsütés ritka. Hogy miért írok az időjárásról? Mert magyarázatot adhat Yarne válaszára.

    – Belgiumban nincs szép idő, ezért nem tetszett az ország sem a szüleimnek, sem nekem. Úgy döntöttünk, hogy elköltözünk. Először egy spanyolországi házat néztünk az interneten, de közben mindig feljött egy hirdetés Magyarországról. Akkor anyukám megnézett egy itteni házat, meg még egyet, és végül itt kerestünk új otthont.

    – Szerettek itt élni?

    – Igen, nagyon jó itt. Váraljára jöttünk, tetszik nekünk az itteni időjárás. És aki külföldről érkezik, annak nagyon olcsó is itt az élet. Négy éve költöztünk ide, akkor még egyáltalán nem tudtunk magyarul. Ezért eleinte nehéz volt. Először angolul beszéltem, aztán elkezdtem privát magyar órákra járni egy tanárhoz.

    – Nehéz a magyar nyelv?

    Gondolkodás nélkül vágja rá: – Igen, nagyon nehéz.

    – Milyen nyelveken beszélsz?

    – Angolul, kicsit németül, kicsit franciául, és most már magyarul is. Igazából ennyi, de ez már elég szerintem – mondja mosolyogva. – Az első évben a tanárok nem is úgy néztek rám, mint az osztályba járó gyerekre. Az nehezebb időszak volt. De amióta tudok magyarul, már sokkal jobban elfogadtak. Belgiumban már hatodikos voltam, de mikor idejöttünk, az ötödiket kétszer kellett megcsinálnom. Most hetedikes vagyok a hármasban. (Ez a volt Széchenyi iskola, jelenlegi nevén: Bonyhádi Általános Iskola.)

    – Belgiumban másokat tanultatok?

    – Nem, ugyanazt tanultuk, mint itt. Csak a kémiát meg a fizikát kicsit később kezdjük tanulni.

    – Melyik a kedvenc tantárgyad?

    – Angol.

    – Az már könnyű neked.

    – Igen, könnyű – nevet. – Lehet, hogy azért szeretem.

    – Belgiumban is sportoltál?

    – Nem, akkor még egyáltalán nem voltam sportos. A bonyhádi általános iskolában kezdtem atlétikaedzésre járni Schwarcz Kati nénihez. Azért kezdtem el, mivel Magyarország ilyen sportos ország. Aztán egyre jobban megtetszett a sport. Már két éve itt edzek a gimiben, az AC Bonyhádban, sprinterként. Most kezdünk kicsit hosszabb távokon is futni, de az még nem megy annyira jól.

MR1D0712

    – Melyik a kedvenc távod?

    – A 60 méter. A legjobb időm pedig versenyen 8.05.

    – Hogy tetszik a bonyhádi atlétacsapat?

    – Nagyon jó a futócsoport, nagyon gyorsan befogadtak, már barátaim is vannak itt. A másik szakági csoportok tagjai is kedvesek velem.

    – Milyen céljaid vannak a sport terén?

    – Szeretnék a legjobb lenni, saját magamhoz képest. Nem kell világbajnok vagy országos bajnok legyek, csak a legjobb eredményeket akarom elérni, amire képes vagyok.

    – A szüleid sportoltak?

    – Anyukám szertornázott sokáig. Apukám úszott, maratonozott, biciklizett, mindent csinált.

    – Az már triatlon – vetem közbe.

    – Triatlonos volt, igen – nevet Yarne. – A legtöbbet maratont futott. Anyukám és apukám is katona volt Belgiumban, természetes volt nekik, hogy sportolnak. Belgiumban mindig mondták nekem is, hogy menjek el sportolni, de ott nem akartam. De itt Bonyhádon már igen, és ennek ők is örülnek. Nem is bírnék otthon lenni, ha nem tudnék jönni edzésre.

    – Szabadidődben mit szeretsz csinálni?

    – Gépezni. Játszani és az interneten kalandozni egyaránt. Másik hobbim nincsen igazából. Az atlétikán kívül. Amikor csak tudok, jövök edzeni. Amikor a szüleim be tudnak hozni.

    – Hogy tetszik neked Bonyhád?

    – Nagyon jó hely. Bonyhád sokkal jobb hely, mint más városok, amik tízszer ekkorák. Van itt jó futópálya, az atlétikacentrum is nagyon jó, és a kórház is.

    – Mióta ideköltöztetek, voltatok már Belgiumban?

    – Én nem, de a szüleim már kétszer. Van három felnőtt testvérem, akik ott élnek most is együtt Belgiumban. Mindhárman voltak már itt nálunk Magyarországon, egyikük kedvet is kapott, hogy ideköltözzön majd.

    – Gondolkodtál már azon, hogy felnőtt korodban mi akarsz lenni?

    – Tolmács. Persze még nem biztos, de mivel az angol megy a legjobban, és nem vagyok annyira jó matekban vagy más tantárgyakban…

    – Edzésen mit szeretsz legjobban csinálni?

    – Nagyon szeretek erősíteni meg a sprinteket, ezek a kedvenceim. Iskolaversenyeken már kipróbáltam több atlétikai számot is: távolugrás, 60, 100, 300, 400 m futás. Ezek is tetszenek, de először azt kell nézni, amit jól tudsz.

    – Mennyire szeretsz elfáradni az edzésen?

    – Azt szeretem a legjobban. Az a legjobb rész, amikor fáradt vagyok. De én nagyon hiperaktív vagyok, így nem fáradok el gyorsan.

    – Akkor te bírod a „fátyolvízesést” is?

    – Igen, az a legjobb – mondja mosolyogva. (Itt azért egy kis magyarázatra van szükség. Yarne edzője, Csábrák János alkotta meg ezt a fogalmat. Hogy mit takar? Hogy 400, 300, 200 métereket futnak sorban, és ezt a sorozatot minimum kétszer megcsinálják.)

    – Mikor a vírushelyzet miatt otthon kellett edzeni, azt is meg tudtad oldani?

    – Valahogy igen. Hát meg kellett oldani. Úgyse tudok órákon keresztül ülni, azt nem lehet. Mindig kell valamit csinálnom.

    – Az online oktatást szereted?

    – Az a legjobb nekem. Közel vagyunk az évzáróhoz, jók a jegyeim, és tudok egy kicsit lazulni. Nem stresszelek már annyit, mint régen, amikor normál iskola volt.

    – Versenyeken is stresszes vagy?

    – Csak nagyon kicsit.

    – Néztem a felkészülési versenyeken, hogy hatalmasra nőtt fiúkkal futottál együtt, de hiába vagy alacsonyabb, nem maradtál le.

    – Nem, nem hagyom magam.

    – A beceneved Speedy.

    – Igen, itt kaptam ezt a nevet, mikor először jöttem az AC Bonyhádhoz edzeni. Akkor nagyon gyorsan tudtam futni, edzésen a sprintek 7.8-ra, 7.9-re sikerültek. Ezért kaptam a Speedy becenevet, Speedy Gonzales után. (Egy rajzfilm karakterről van szó, aki Mexikó leggyorsabb egere.)

Kedves Yarne! Kívánjuk, hogy légy saját magad leggyorsabb verziója, és ezzel együtt egy boldog ember, akár Magyarországon, akár a világ bármely pontján. Hajrá Yarne, hajrá bonyhádi atlétika!

(2021. április 15. – Kirchné Máté Réka)

MR1D0709