Az Atlétikai Club Bonyhád május 23-án tartotta közgyűlését a helyi Atlétikai Centrumban. Kirchné Máté Réka klubelnök köszöntötte a megjelenteket, majd a 2018. évi pénzügyi beszámoló következett Bandel Zsanett gazdasági ügyintézőtől.

Scheidler Géza vezető edző értékelte szakmai szemmel az évet, illetve az egyesület másik két edzője, Ferenczi Imre (ugró-, gát-, összetett szakág) és Csábrák János (futó szakág) is beszámolt sportolóik eredményeiről.

Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád város polgármestere a helyi sportinfrastruktúra fejlesztési tervekről adott tájékoztatást, köztük a városi sporttelepre tervezett atlétikapályáról.

Az AC Bonyhád legeredményesebb sportolói jutalmat vehettek át. Végül dr. Beréti Zsolt vállalkozó nagylelkű szponzori támogatásának köszönhetően birtokukba vehettek a sportolók és edzőik egy 9 személyes Ford Transit kisbuszt, mellyel hétvégén már indulnak is versenyezni.

A szakmai beszámolóból:

Az idei évben egyesületünk elérte a „teljes foglalkoztatottság” állapotát, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy általános iskolai alsó tagozatos korosztály két csoportban végez rendszeres munkát, és egész a felnőtt korosztályig bezárólag vannak versenyengedéllyel rendelkező sportolóink. Külön kihívást jelent a középiskolát elvégző versenyzőink pályán tartása. Az utóbbi két évben sikerült olyan modellt kidolgoznunk, mellyel az egyesület színeiben is meg tudunk tartani felnőtt versenyzőt.

Nagy reményekkel indultunk neki az évnek a korosztályos nemzetközi szereplések terén, de várakozásainktól a tényleges szereplés jóval elmaradt. Összesen 9 atlétánknak volt esélye valamilyen nemzetközi megmérettetésre, sajnos azonban csak ketten jutottak el odáig.

Nemzetközi szereplés

Varga Lőrinc 800 m-es síkfutásban – 400 és 800 m-es junior magyar bajnokként – már a tavaszi versenyeken bizonyította, hogy készen áll a Junior VB szereplésre. Egyéni csúcsával, vagy ahhoz közeli eredménnyel akár a döntőig is menetelhetett volna. Felkészülése jól sikerült, megfelelő állapotban utazott a versenyre. Első ilyen jellegű csatájában azonban felszínre jött a véghajrára kiélezett nemzetközi mezőnyben való rutintalansága. Sajnos az utolsó 80 méteren sebessége még nem tudta felvenni a tapasztaltabb és idősebb ellenfelekkel a versenyt, nem jutott tovább futamából. A megszerzett tapasztalat egyben utat is mutat a jövőre nézve.

Kling Réka serdülő súlylökő a téli időszakban részese lett az országos súlylökő programnak. Eperjessy László szakmai vezetővel egyeztetve megpróbáltuk a forgással történő technikára való áttérést. Ez elég sok nehézséget okozott, így a nyári szezonban visszatértünk a becsúszásos technikára. Ezzel sikerült megnyerni a korosztályos bajnokságot és a liga versenysorozatot is. Réka a serdülő válogatott tagjaként a 4. helyen végzett, mindössze 1 cm-rel lemaradva a dobogóról. Az elmúlt években már megfigyelhető volt, hogy Réka formája szeptember végére visszaesik.

Az ifjúsági korcsoportban Balogh Péter 110 m-es gátfutásban volt esélyes az EB-n, illetve az IYOF-on való szereplésre. Váratlan combhajlító sérülése miatt azonban ki kellett hagynia a nyári időszakot, szeptemberben viszont jó formában remek eredménnyel versenyzett már.

Böndör Márton rúdugrásban volt esélyes. A kvalifikációs időszakban nem sikerült megfelelő erősségű rúd- és magasságú fogás elérése. Kisebb siker volt, hogy az EB szintet a szezon végére teljesíteni tudta, bizonyítva a benne rejlő lehetőséget.

Szabó Máté (távolugrás), Márton Ferenc (magasugrás), Scheidler Dávid (rúdugrás) a téli időszakban magukban hordozták a lehetőséget a nemzetközi szintérre való kilépésben, de a nyári versenyidőszakban nem sikerült jelentős formajavulást elérni, ami nélkülözhetetlen lett volna a sikerhez.

Országos Programokban való részvétel

A rúdugró programban 4 atlétánk szerepelt a 2018-as évben. Böndör Dániel remekül kezdte az évet, márciusban a belgrádi meghívásos versenyen 522 cm-es eredménnyel egyéni csúcsot állított fel. Áprilistól folyamatosan erősödő lábfejpanaszok jelentkeztek és júniusban kisebb műtéti beavatkozásra volt szükség. Hosszú rehabilitációs időszak miatt a teljes szezont ki kellett hagynia. A felkészülést októberben tudta megkezdeni. Böndör Márton sérülésmentesen versenyezte végig a szezont, folyamatos fejlődést mutatott, de több technikai elem javítására van még szükség. Scheidler Dávid fejlődése lelassult, ami összefüggésben van testmagassága növekedésével, ez ugyanis relatív sebességcsökkenéssel járt. Scheidler Réka 2018 év elején remek formában versenyzett, az év derekán azonban jelentős alkati változáson ment át, mely a forma romlását okozta. Kling Réka a súlylökő program révén jelentős motivációt kapott versenyszámában. Nagyon sokat jelent fejlődésében a csoportban való részvétel, és a közös munka sok szakmai tudásbővüléssel jár.

Egyesületi szakmai munka

A legfiatalabb korosztályban 3 csoportunk dolgozik a Kölyök Atlétikai Program keretében és szellemében. Itt elsődleges célunk, hogy a gyerekek az alapmozgásokat játékos formában, csapatszellemben ismerjék, tanulják. A csoportok rendszeres résztvevői a Sport XXI. programnak, versenyeinek.

Újonc és serdülő korosztályú versenyzőink a szakemberhiány miatt csatlakoztak a nagyobbak csoportjaihoz, középtáv, rúdugrás, súly-diszkosz, ugró és összetett szakágban. Ennek pozitív hatása, hogy a tapasztaltabb versenyzők jó példát jelentenek, könnyebben ismerik meg az edzéseszközöket a fiatalok, viszont a nagyobb csoportok miatt a technikai részletek kimunkálása nagyobb problémát okoz.

Ifjúsági és junior versenyzőink adják a csoportok nagy részét. A szakmai munka ide fókuszálódik.

Felnőtt versenyzőink felkészülése nagy részben az egyetemi elfoglaltságukhoz kötött, edzéstervük jelentős részét önállóan hajtják végre. Ebben igen fontos a jelentős tudatosság, viszont az egyedül végzett munka sokszor csökkentheti a motivációs szintet.

Az AC Bonyhád 2018-as éve számokban:

  • 41 versenyen vett részt a klub
  • 411 db regisztrált nevezés
  • 215 db egyéni csúcs
  • 59 db szezonális egyéni csúcs
  • 54 db 1. helyezés
  • 10 db Serdülő Liga nevezés
  • 23 db Ifjúsági Liga nevezés
  • 25 db Junior Liga nevezés
  • 17 db Szuper Liga nevezés
  • 2 db Mezei Liga nevezés

Saját rendezésű versenyeink:

  • 5 db felkészülési: összesen 32 csapat + a szerb sportolók, 399 fő, 578 db versenyszám
  • 1 db Boros Dezső Gyermekverseny: 11 csapat, 173 fő, 256 db versenyszám
  • Ugró Liga: 14 csapat, 48 fő, 49 versenyszám

19 fő leigazolása.

MR1D7681