Negyven éve fennálló gimicsúcsot döntöttek meg magasugrásban! 1979-ben Gergely Pál 196 cm-t teljesített, és 2019 februárjáig egyetlen bonyhádi gimnazistának sem sikerült túlszárnyalnia ezt az eredményt. Az idei február 7-ei felkészülési versenyen azonban megtört a jég, ketten is teljesítették a 200 cm-t: elsőként Matos Dániel – aki versenyen kívül indult -, másodikként pedig Márton Ferenc. Utóbbi a február 14-ei felkészülési versenyen meg tudta ismételni a bravúrt!

– Négyéves koromban kezdtem karatézni, azt 9 évig csináltam – mesél sportmúltjáról Márton Ferenc. – Ötödikben kezdtem atletizálni Schwarcz Kati néninél, és 3 évre rá kerültem át a gimnáziumba Ferenczi Imre bácsihoz.

– Édesanyád, Palkovics Judit eredményes kosárlabdázó volt. Nem próbált afelé a sportág felé terelni?

– Próbált, de nem mennek nekem annyira a csapatsportok. Bár az atlétikában az is tetszik, hogy csapatban dolgozunk, motiváljuk egymást. Nagyon jó a társaság a bonyhádi Atlétikai Clubban, mindannyian barátok vagyunk, ez is sokat segít az eredmények elérésében és az aktív edzéslátogatásban.

– Két méter! Gondoltad valaha, hogy ilyen magasra fogsz majd ugrani?

– Régebben elképzelhetetlen volt számomra ez a magasság. Jelen pillanatban hárman ugorjuk a 2 métert korosztályunkban, Szekszárdról Németh Mátyás, itt Bonyhádon pedig Matos Dani meg én. Február 24-én lesz az OB Budapesten, cél hogy ott jól szerepeljünk. Imre bácsi szerint van bennem még 10 centi, de még csiszolni kell a technikámat. A 2 méterhez a legnagyobb motiváció Dani volt, aki előttem ugrotta át ezt a magasságot. Nem voltam biztos magamban, de az ő teljesítménye felspannolt.

– Mennyit edzetek?

– Kedden és csütörtökön szoktunk kondicionális edzéseket végezni, hétfő-szerda-pénteken pedig technikázunk. Ekkor nem ugrunk olyan magasságokon, mint egy versenyen, csak megközelítő magasságon 5-10 ugrást szoktunk. Ezért is fontosak a felkészülési versenyek, ahol szokjuk a versenyhelyzetet, összerakjuk a nekifutást, átbeszéljük a technikát.

– A magasugrás az egyetlen versenyszámod?

– Gátat szoktam még futni, bár egyre ritkábban, mert a magasra összpontosítok. Illetve ha ki kell pótolni a csapatot, akkor szívesen beszállok távolugrásban is, de az egyéni szinten nem megy olyan jól.

– Van-e hobbid, mi fér még bele az idődbe?

– Mindig elfoglalom magam valamivel. Hétközben a tanulásra összpontosítok, hétvégén szeretek horgászni, biciklizni, motorozni – bár utóbbi kicsit veszélyes egy sportolónak, nagyon oda kell figyelni a sérülésmentes tevékenységekre. Néptáncra is járok 11 éve Kakasdon, a lakhelyemen. Azt is szeretem, jó mozgásforma, bár már kevésbé jut rá idő.

Márton Ferenc 11. osztályos a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban. Pécsett szeretne továbbtanulni, ahol folytatná az atlétikát, vagy akár másféle mozgást is kipróbálna.

A magasugrók edzője, Ferenczi Imre jó eredményeket vár a vasárnapi OB-n. Matos Dániel és Márton Ferenc mellett az ifjabb évjáratból Horváth Antalt is viszi, illetve Fazekas Mátyás távolugró és Balogh Péter gátfutó is képviselni fogja az AC Bonyhádot. A tréner azt is megállapította, hogy a 2 méteres, csúcsdöntő siker a csapat valamennyi tagjára pozitívan hatott, hiszen a felkészülési versenyen 5 magasugró is egyéni csúcsot ugrott, és most az edzéseken is komolyabban dolgoznak.

Nagy hajrá a hétvégi OB-n, Fiúk!