img_3328A bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban több évtizedes hagyománya van az atlétikának. Eleinte a városi egyesület színeiben sportoltak a diákok, majd 20 évvel ezelőtt megalakult az Atlétikai Club Bonyhád. A jubileumot hajdani (akadt, aki közel 60 éve versenyzett) és mai futók, ugrók, dobók közösen ünnepelték december 3-án az Atlétikai Centrumban.

Havasi Kristóf szaxofonjátékával és Schvara Anna szavalatával kezdődött az ünnepség, majd Kirchné Máté Réka klubelnök köszöntötte a közel száz vendéget. Mint elmondta, minden évben szeretnének Atléta Találkozót rendezni, ehhez kérik a hajdan itt sportolók segítségét atlétatársaik felkutatásában, hogy minél több korosztályból tudják invitálni őket.

img_3345Ónodi Szabolcs nyugalmazott gimnáziumigazgató-edző ünnepi gondolatai a szakosztály múltjáról és a létesítmények fejlődéséről szóltak, hogy hogyan lehet eljutni a 20 forintos tagdíjtól a 10 millió forintos költségvetésig. A jelenlévők csillogó szemmel, nosztalgikus hangulatban hallgatták a beszámolót Tisza-túrákról, krémes-evő versenyekről, társadalmi munkával és önzetlen anyagi támogatásokkal megvalósuló pályákról és létesítményekről.

Az emlékezőkhöz csatlakozott – két korosztály képviseletében – Toderóné Reidl Rita és Kránicz Ákos, szavaik közben hol nevetés hallatszott, hol könnyeivel küzdött a hallgatóság. Scheidler Géza vezetőedző az elmúlt 20 évet foglalta össze, vázolva a jelen adottságait és a jövő lehetőségeit is.
Az ünnepség keretében elismerések is gazdára találtak.

Az AC Bonyhád megalakulásában legfőbb szerepet játszó Ónodi Szabolcs, György Ferenc és Bandelné Erb Etelka a következő szövegezésű díszoklevelet vehette át: „Hálával tartozunk, hogy jelentős szerepvállalásával segítette a klub létrejöttét. Elévülhetetlen érdemeket szerzett az Atlétikai Club Bonyhád megalapításában és életre segítésében, melynek eredményeképp 2016-ban 20 éves jubileumát ünnepelhette az egyesület, immár az ország meghatározó atlétikai klubjaként. A jeles ünnepség alkalmával a bonyhádi atléták nagy családja őszinte elismerését szeretné kifejezni azért az önzetlen szerepvállalásért, melynek révén az elmúlt 20 esztendőben nagyon sokan juthattak életre szóló sportélményekhez és feledhetetlen emlékekhez, baráti kapcsolatokhoz. Egyúttal egyesületünk örökös tagjává fogadjuk. Kívánjuk, hogy az akkor vállalt küldetés eredményeit még hosszú egészségnek örvendve ünnepelhessük együtt a jövőben.”

Egy atléta életében a legmagasabb cél a válogatott színeiben, nemzetközi mezőnyben megmutatni képességeit. Büszkeséggel tölti el a klubvezetést, hogy több ilyen atlétát is köszönthettünk emléktárggyal és oklevéllel a jubileum alkalmából, akik öregbítették az egyesület hírnevét: Fehér Antal, Csizmadia Petra, Vass Kata, Leicht Viktória, Berg Szabolcs, Kemenes Ákos, Czúth Réka, Lohn Angéla, Probszt Norbert, Böndör Dániel, Schvara Anna, Balogh Péter, Varga Lőrinc, Kontra Margit, Papp Zsófia, Bartha Dávid.

A 2016-os évben nyújtott teljesítményükért is többen vehettek át elismerést:
Mercz Kevin, aki a Magyarország Ifjúsági Összetett Országos Bajnokságon 8 próbában a fiú csapat tagjaként 2. helyezést ért.
Katona Kitti, aki magasugrásban az Országos Atlétikai Diákolimpiai Bajnokságon 1., az Országos Ifjúsági Atlétikai Bajnokságon 3., az Ifjúsági és Serdülő Csapatbajnokság ifjúsági lány magasugró csapatával pedig 3. helyezést ért el.
Fazekas Mátyás, aki a Magyarország Serdülő Összetett Országos Bajnokságon 6 próbában a serdülő fiú csapat tagjaként 1., a Magyarország Ifjúsági és Serdülő Csapatbajnokságon magasugrásban a serdülő fiú csapattal, ill. ötösugrásban a serdülő fiú csapat tagjaként 3. helyen végzett.
Szabó Máté, aki a Magyarország Ifjúsági és Serdülő Csapatbajnokságon 100 m gátfutásban a serdülő fiú csapattal, a Magyarország Serdülő Összetett Országos Bajnokságon pedig 6 próbában a serdülő fiú csapattal az 1. helyen végzett, valamint a Magyarország Ifjúsági és Serdülő Csapatbajnokságon a serdülő fiú magasugró csapat és az ötösugrás serdülő fiú csapat tagjaként is 3. helyezést szerzett.
Márton Ferenc, aki a Magyarország Ifjúsági és Serdülő Csapatbajnokságán a serdülő fiú csapattal 100 méter gátfutásban 1., a Serdülő Összetett Országos Bajnokságon 6 próbában a serdülő fiú csapattal 1. helyen végzett. Tagja volt a 3. helyezést elérő ötösugró serdülő fiú csapatnak és a 3. helyezett magasugró csapatnak egyaránt.
Steiner Ákos, aki a gátfutó bajnokcsapat tagja volt a csapatbajnokságon és az ötösugró csapattal 3. helyen végzett.
Martini Gergő, aki az Ifjúsági Összetett Országos Bajnokságon a 8 próba fiú csapat tagjaként 2. helyezett lett.
Máté Dávid, aki szintén az ifjúsági 8 próba csapat tagjaként 2. helyet szerzett.
Szentes Dalma, aki az ifjúsági lány magasugró csapattal 3. helyen végzett.
Kocsis Kata, aki az Országos Ifjúsági Atlétikai Bajnokságon 2000 m akadályfutásban ezüstérmet szerzett.

img_3379A jubileum alkalmából oklevelet adományoztunk az Atlétikai Club Bonyhád hálájának és nagyrabecsülésének elismeréseként Énekes Béla kiváló atlétának. Kitüntetettünk élsportolói életútjával álló csillagként mutat irányt feltörekvő generációknak. Megmutatja, hogy áldozatos szorgalommal és töretlen akarattal a magas szintű sportolás és a kiemelkedő tanulmányi teljesítés összeegyeztethető, hogy a gimnáziumunk nyújtotta lehetőségekkel élve a legmerészebb álmok is valóra válthatók. Hogy válogatott versenyzőként is lehet matematikából OKTV-t nyerni, elméleti matematikusként Olimpikonná lenni. 1984-ben bekerült ugyan az olimpiai válogatottba, de a magyarok távolmaradása miatt sajnos mégsem mérethette meg magát. Köszönettel tartozunk azért is, hogy szerepet vállal a szakosztályunk éltető erejét biztosító társadalmi területen a szorgos hétköznapokban, elnökségi tagként és versenybíróként egyaránt.

Csillag Balázs, a Magyar Atlétikai Szövetség Dél-Dunántúli Regionális Igazgatója a MASZ nevében jubileumi emléktárgyat adott át a klub vezetőinek. Oláh Annamária egykori testnevelő, veterán atléta invitálta a jelenlévőket a svédasztalhoz, ahol koccintottak a klub sikeres jövőjére, és immár kötetlen formában folytatódott a nosztalgiázás. A jelenlévők felfokozott hangulata és azonnali pozitív visszajelzése bizonyította, hogy igény van az Atléta Találkozókra, így a „Jövőre Veletek ugyanitt” szlogen jegyében búcsúztak el egymástól az atlétika szerelmesei.

A jubileumi rendezvény fotói:

http://goo.gl/photos/FSe22qm37rqodKW26