A Bonyhádi Általános Iskolában, a „Széchenyiben” Schwarcz Katalin és Völgyi István vezeti az atlétikaedzéseket. A mostani versenyszezonban is remek eredményekkel erősítették az Atlétikai Club Bonyhád csapatát, erről kértünk összefoglalót az edzőpárostól.

– Minden évben összesítik a diákolimpiai (városi, vármegyei, országos) versenyeken elért eredményeket, és a Tolna vármegyei általános iskolák között mi nyertük az idei tanév pontversenyét atlétikából! Ráadásul úgy, hogy nem tudtunk városi versenyt rendezni részben az időjárás, részben a sok egyéb rendezvény miatt, melyek „elvitték” a sportolóinkat – mondja István, aki már indul is testnevelésórát tartani, így Kati veszi sorra a versenyeredményeiket.

– Ősszel a vármegyei ügyességi csapatbajnoksággal kezdtük, ahol csak fiú kislabdában nem tudtunk csapatot kiállítani a sok beteg gyerek miatt. Távolugrásban elsők lettek a fiúk és a lányok is, súlylökésben mindkét nem második lett, kislabdahajításban a lányok másodikak, magasugrásban a fiúk elsők, a lányok pedig másodikak lettek. Az országos csb-re a legjobb 12 csapatot hívják be, vagy szintet kell teljesíteni. A mi csapatunkat behívták, egyedül távolugrásból nem. A délelőtt mérkőző 6 csapat közül mi voltunk az elsők, és végül kevesebb mint 1 cm átlaggal csúsztunk le a dobogóról. Azért örültünk a 4. helynek is, ebből gondoltuk, hogy jó lesz a tavasz, mert nagyon jók a srácok.

Következett a mezei futóverseny. Nagyon sok volt a betegünk, akkor volt a lepkehimlős időszak. Minden korosztályban ki tudtunk azért állítani fiú és lánycsapatot is. Nagyon szoros versenyben voltunk a Dombóvárral. Tőlünk a legkiemelkedőbbek a II. korcsoportos fiúk voltak, akik elsők lettek, majd az országoson 39 csapatból a 23. helyen végeztek. Ugyanebben a korosztályban kimagasló eredményt ért el Fábián Vanda, aki a vármegyei versenyen egyéniben 4. lett, a III. korcsoportban pedig Farkas Botond harmadik. Az országoson Vanda 233 indulóból 18., Botond 230-ból 58. helyen végzett.

A tavaszt az összetett versennyel kezdtük. Itt a megyein a II. korcsoportos lányok 3., a fiúk 2. helyezettek lettek, de innen csak az első csapatok jutnak tovább az országosra. Egyéniben Fábián Vanda 2. lett, ő egy nagy reménységünk. A III. korcsoportban a lányok 3., a fiúk 2. helyen végeztek. Itt egyéniben János Olivér volt a legeredményesebb, 3. lett. A IV. korcsoportban a lányok negyedikek, a fiúk másodikak lettek, minimális lemaradással.

Aztán következett az egyéni bajnokság, ahol ötödiktől nyolcadikig versenyeznek a gyerekek. A megyein Farkas Botond 600 m-en első lett, ezzel bejutott az országosra, ahol 6. helyezést ért el. A III. korcsoportos 4×100-as fiú váltónk megyei első és országos harmadik helyezést szerzett, ami nagyon szép eredmény. Németh Bora magasugrásban 1. lett, az országoson 9-10. hely körül végzett. Fazekas Míra kislabdahajításban a megyein 1. lett, de az országoson nem ért el eredményt, mert megsérült.

A kicsiket a kölyökatlétika versenyeken tudtuk mozgósítani. A májusi MillFood Kupán nagyon szépen helytálltak: Farkas Botond 600 m-en 1., Fábián Vanda 60 m-en 1. és 600 m-en 4., Farkas Milán 600 m-en 3., Sebestyén Ábel pedig 600 m-en 5. lett.

A szekszárdi regionális versenyen csapatban az U12-eseink harmadikak lettek. Nekünk 70 pontunk volt, a győztesnek 74, a másodiknak 71 – nagyon szoros volt a verseny. Az U10-eseknél hetedikek lettünk.

Volt egy egyéni regionális kölyökatlétika verseny is most júniusban, ott 60 gáton taroltunk: Fábián Vanda utcahosszal megnyerte, Taba Ármin is nyert a fiúknál, Farkas Milán pedig 3. lett. Súlylökésben Fábián Vivi 2., Horvát-Máté Mira 3. 1000 m-en Vanda hatalmasat futva 2. lett. Távolugrásban Taba Ármin 2., Sebestyén Ábel 4. lett. Ezek a gyerekek 2013-asok, utolsó éves kölyökatléták még decemberig, utána viszont átmennek az újoncok közé. Idén is átküldtünk 5-6 gyereket az AC-ba edzeni, ahol szépen járnak edzésre és eredményeket érnek el. Hasonlóan jó képességű gyerekeket szándékozunk küldeni a következő évben is.

A jövő évre nézve azt mondhatom, hogy most a lányok vonalán vagyunk jók. A 2014-es fiúk viszonylag kevesen vannak, azt a csapatot valószínűleg 2015-ösökkel kell majd feltöltenünk. Ebben a korosztályban kétszer annyi a lány az iskolában is. Ráadásul nagyon sok a kínálat a gyerekeknek – tánc- és grafikatanszak van iskolánkban, de olyan atlétánk is akad, aki focizik meg kosarazik is. Ősszel újra fogunk toborozni, hogy a következő versenyszezonban is erős csapatokkal léphessünk pályára – zárja az értékelést Schwarcz Katalin.

Gratulálunk a sportolóknak és felkészítőiknek!

Hajrá bonyhádi atlétika!