Az Atlétikai Club Bonyhád évzáró vacsoráján leültem beszélgetni a 13 éves Máté Patrikkal, aki korosztályában az egyik legeredményesebb sportolónk, a legjobb éremgyűjtőnk volt a versenyszezonban.

– Hőgyészen jártam általános iskolába, ahol igazából fociztam és kézilabdáztam. Aztán az edzőim beajánlottak egy atlétikaversenyre is, és nemcsak hogy továbbjutottam a megyei megmérettetésről, de az országos versenyt is megnyertem többpróbában. Nagy szerepe volt ennek a jó eredménynek abban, hogy tavaly átjöttem a bonyhádi Petőfi gimibe, a hatosztályos képzésre, és itt célirányosan elkezdtem atletizálni. Gyorsan beilleszkedtem, sportolótársaim könnyen befogadtak, jól érzem magam köztük. Az edzőm Hornok Enikő, akinél már sokat fejlődtem egy év alatt.

– Sprintszámokban, gátfutásban, távolugrásban, többpróbában is megméreted magad. Melyik a kedvenced?

– Leginkább a sprinteket szeretem. Meg a távolugrást… – mosolyog Patrik. – Edzésen mindegyikre készülünk, hiszen még nem dőlt el, hogy melyik lesz a fő számom. Az atlétika a hobbim is, nagyon szeretem csinálni, felnőttként is szívesen űzném. A heti 5 edzés és a hétvégi versenyek mellett egyébként más hobbi nem is férne bele az időmbe.

– Folyamatosan hozod az érmeket. Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

– Talán az országos diákolimpiára, ahol 60 méteren és távolugrásban is nyertem, méghozzá egyéni csúccsal. Következő célom, hogy országos bajnokságon is első helyen végezzek.

– A családotokban más is sportol?

– Mind a két bátyám ide járt a bonyhádi gimnáziumba és atletizáltak: az idősebbik gátfutó volt meg távolugró, a másik pedig magasugró. Ők már abbahagyták az aktív sportolást. Kisebb koromban a nagyobbik bátyám versenyein gyakran ott voltam, jó példát láttam, kaptam.

– Kedvenc tantárgyad a testnevelés?

– Mondhatjuk. Emellett most emeltszintű matekon vagyok, ami nagyon kemény, de kedvelem.

– Versenyek előtt mekkora drukk van benned?

– Előtte való nap és még a verseny reggelén is izgulok, viszont a versenyen tudom, hogy le kell nyugodjak kicsit, mert úgy sokkal jobb lesz a teljesítményem.

Kedves Patrik, köszönöm a beszélgetést, nagy hajrá a következő versenyszezonra is!

Hajrá Patrik, hajrá bonyhádi atlétika!

/Kirchné Máté Réka/