20160519-1Negyvenmillió forintos beruházás zárult a május 19-ei ugrópálya avatással a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium területén. A munkálatokat a Magyar Atlétikai Szövetség finanszírozta, távol-, magas- és rúdugró helyek egyaránt kialakításra kerültek, a nemzetközi szabványnak megfelelő méretben és környezetben. A kivitelező az olimpiai bajnok Németh Miklós cége, a Németh és Társa Kft. volt.
Az avatóünnepségen felsorakoztak a gimnázium diákjai, és az Atlétikai Club sportolói társaik sorfala között vonulva hozták az Olimpiai lángot. Gáncs Péter püspöknek annyira tetszett ez a momentum, hogy azzal kezdte beszédét: Míg Budapest még csak pályázik az Olimpia megrendezésére, addig Bonyhádon már lobog is a láng. A püspök úr oltárvers idézetében kiemelte: Ha Isten segít, a falon is átugrom. Az ember ősi vágya átlépni, legyőzni az akadályokat, szeretnénk felemelkedni. Felemelni a lelkünket és egész testünket. Isten nem csak testet és szellemet, de játékkedvet is adott. Dr. Schulek Ágostonról, az ugrópálya névadójáról elmondta, hogy a mai fiataloknak is lelkesítő példa lehet életútjával.
Szalma László, a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke, Schulek Ágoston egykori tanítványa beszédében úgy fogalmazott: akik ugrásra készülődnek, azok nem ballagnak, hanem nekifutnak a lécnek. Ezzel arra is utalt, hogy Bonyhádon óriási dolgok történnek, és bízik abban, hogy ezt az összefogást egyre többen követik országszerte. Visszaemlékezett távolugró múltjának kezdetére és első edzőjére, mentorára, Schulek Ágostonra.
A névadó özvegye és mindhárom gyermeke jelen volt, családtagjaikkal együtt. Az ő nevükben Schulek Csaba köszönte meg, hogy emléket állítottak édesapjának.
20160519-2Andorka Gábor, a gimnázium igazgatója az előtte szólók kapcsán párhuzamot vont az Isten – Haza – Család hármassal, hiszen az előtte szólók e három területet ölelték fel beszédükben. Az intézményvezető a diákoknak azt kívánta, hogy ezt a három dolgot sose feledjék, mentsék el szívükbe, és akkor győztesek lesznek.
A Schulek Ágoston Ugrópályát avató nemzetiszín szalagot dr. Schulek Ágostonné, Gáncs Péter püspök, Andorka Gábor gimnáziumigazgató, Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád Város polgármestere, és Szalma László, a MASZ alelnöke vágta át. Az avatást megelőzően Kölyök Atlétika versenyt, a délután folyamán pedig ugróversenyt rendeztek az új pályán.