Ősszel készült el a Bonyhád Városi Sporttelep felújítása, melynek köszönhetően színvonalas atlétikapálya fogadja a sportok királynőjének szerelmeseit. A helyi Atlétikai Club Bonyhád rövidtávfutói rendszeresen edzenek a pályán, az elmúlt napokban pedig, március 11-20. között a patinás fővárosi klub, az FTC sprinterei edzőtáboroztak itt, Karlik Pál tréner vezetésével.

   – Az én csoportomba a rövidtávfutók és a gátfutók tartoznak. A tíznapos edzőtáborozásra nyolc versenyzővel jöttem, akik mind válogatottak, korosztályos bajnokok. Mindegyikük készül vagy az olimpiára (Máté Tamás kerettag), vagy Universiadera (Edőcs Fanni, Csóti Jusztina), vagy a korosztályos U23-as EB-re (Illovszky Dani, Enyingi Patrik). Máté Tamás és Csóti Jusztina kerettagja a Magyarországon rendezendő 2023-as VB-nek is, és a mostani felkészülés is hozzájárulhat az ottani jó eredmények eléréséhez. A Fradinál jól beindult az atlétika, az utóbbi egy évben sok érmet szereztünk a fiataloknál és a felnőtteknél egyaránt – mondja Karlik Pál edző.

MR1D3442

  – Hogy épül be az edzőtábor a felkészülésbe?

   – Általában alapozás után 1-2 hétre el szoktunk menni edzőtáborozni. Ilyenkor elég sok munka van, ami még nem annyira minőségi, mégis nagyon jó hatással van a csoportra, hogy többet vannak együtt. Nagyon fontosnak tartom a csapat húzó szerepét, hogy edzésen nem egyedül kell résztávozni, tudják egymást segíteni. Ilyenkor nem kell iskolába menni meg tanulni, minden egy kicsit szabadabb, és nagyon jó a hangulat. Nyilván elfáradnak, mert sokat dolgozunk ilyenkor, de ez össze is kovácsolja őket. Tavasszal, a fedett pályás szezon után is szoktunk edzőtáborozni, így kerültünk most ide Bonyhádra. És úgy néz ki, hogy akik felnőtt világversenyre készülnek, azokkal megyünk még három hétre Olaszországba. Tehát az edzőtáborok elég fontos szerepet játszanak a felkészülésünk során. Fontosnak tartom az utazásokat, akár edzőtáborról, akár hazai vagy nemzetközi versenyekről beszélünk, hiszen ezek mind jók tapasztalatcserére is.

   – A felújított bonyhádi sporttelepen az ön csoportja edzőtáborozik elsőként. Mi alapján választották ki a helyszínt?

IMG_1003

– Annak idején egy másik csoporttal már voltam Bonyhádon, meg a bonyhádi kollégákat is ismerem a versenyekről, ill. a rúdugróink is járnak ide elég sokat. Amikor utoljára voltunk itt, akkor még nem volt meg a városi pálya, a gimnázium pályáján edzettünk. Most olyan helyet kerestünk, ahol a körülmények megfelelőek a környezetváltáshoz, és ahol a lehetőségek is adottak az eredményes munkavégzéshez. Nagyon rendben volt minden, a kollégák is segítőkészek voltak, hálásak vagyunk nekik. Ha rossz volt az időjárás, akkor bejöhettünk az atlétikacsarnokba edzeni, így napi két edzéssel készülhettünk.

   – Az AC Bonyhád egyesületéből az elmúlt két évben ketten is átigazoltak a Fradihoz: Varga Lőrinc és Kocsis Kata. Milyennek látja a hazai utánpótlásnevelést atlétikában?

   – Bonyhádon nagyon komoly munka folyik, ugróknál és középtávfutóknál is szép eredményeket láthatunk. Anyagi és tárgyi feltételek tekintetében is sok lehetőséget kapott a hazai atlétika az utóbbi időben, pályákat újítanak fel, ill. rekortán pályákat kapnak az egyesületek. Azt gondolom, ez nagyon jó hatással van az atlétikai életre, egyre több fiatal tud kijutni korosztályos világversenyre és ott nagyon jó eredményeket érnek el.

   – Az idei korosztályos EB-ken lát éremesélyeket?

   – Azt gondolom, hogy igen, van esély a junioroknál a sprintereknek, a 4×100-as váltónak, gáton pedig Almási Olivérnek. Én ugye a sprinterekkel dolgozom, de szerintem több más számban is van éremesélyes.

Kirchné Máté Réka

MR1D3412

MR1D3409